Przemiany funkcji wiejskiej kuchni od końca XIX do początku XXI wieku (na materiale z terenu Lubelszczyzny) - Tymochowicz, Mariola (W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, 2019)
Kuchnia na wsi na przestrzeni ponad 150 lat uległa zasadniczym zamianom. Odnoszą się one zarówno do przestrzeni, jak i funkcji, jakie pełniła dla domowników. W pierwszej części tekstu opisane zostały przeobrażenia, jakim poddane zostało wnętrze lubelskiej kuchni, która pierwotnie stanowiła tylko wydzieloną część w izbie w pobliżu pieca, a od lat 20. XX wieku stała się osobnym pomieszczeniem. W dalszej części opisane zostało, jak użytkowane było to pomieszczenie i jakie pełniło i nadal pełni funkcje dla osób z niej korzystających (kulinarną, gospodarczą, wypoczynkową, higieniczną, sakralizującą, obrzędową i integrującą). Pomimo zaistniałych zmian kuchnia pozostała najbardziej sprzyjającym miejscem w domu, gdzie realizowanych jest najwięcej zadań nieodzownych dla właściwego działania rodziny.