„Z oficyny do centrum domu”. O nowym wymiarze przestrzennym i kulturowym kuchni we współczesnym urządzaniu wnętrz - Kowalczyk, Paulina (W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, 2019)
Autorka artykułu podejmuje próbę prześledzenia zmian znaczenia kuchni oraz czynników kulturowych i symbolicznych wpływających na marginalizację tej przestrzenni w nowożytnej „geografii” domu. Stawia pytanie o trwałość pewnych figur wyobraźni, które wyznaczały hierarchię w układzie przestrzennym domu. Analizując dawne poradniki i traktaty architektoniczne, jak i współczesne czasopisma i strony internetowe poświęcone aranżacji wnętrz, autorka stara się ukazać owe przemiany i nowy wymiar przestrzenny oraz kulturowy kuchni.