Co się dzieje we współczesnej kuchni domowej? O możliwościach antropologii designu - Krupa-Ławrynowicz, Aleksandra; Orszulak-Dudkowska, Katarzyna (W kuchni. Kulturowe szkice o przestrzeni, 2019)
Celem artykułu jest wskazanie możliwości współpracy antropologów, zainteresowanych badaniem sfery ludzkiej codzienności, ze specjalistami z obszaru projektowania, na przykładzie aranżacji przestrzeni domowej. Autorka odwołuje się do nurtu antropologii designu, którego celem jest zademonstrowanie projektantom różnorodności i kompleksowości życia ludzi w różnych kontekstach społecznych, dzięki czemu mogą oni tworzyć przedmioty i usługi lepiej odpowiadające potrzebom odbiorców. W artykule przedstawione są wyniki badań etnograficznych dotyczących przestrzeni współczesnej kuchni domowej, inspirowanych antropologią designu, ujawniających szczegółowe sposoby korzystania z pomieszczeń kuchennych, opisy ich aranżacji i wyposażenia oraz podejmowanych w tych pomieszczeniach codziennych aktywności. Wyniki badań ukazują współczesną kuchnię domową jako miejsce z potencjałem, bogato wyposażony wieloczynnościowy warsztat pracy, otwarty na rozmaite działania twórcze, nie tylko kulinarne. Dostarczają wiedzy o powszednich zachowaniach tak zwanych zwykłych ludzi, będących wypadkową tradycji, aktualnych wyborów tożsamościowych i całego szeregu oddolnych – indywidualnych i grupowych – preferencji oraz przyzwyczajeń, które mogą być użyteczne nie tylko dla badaczy kultury zamieszkiwania, ale także dla projektantów i producentów rozmaitych przedmiotów i usług.