Kreative Übersetzungspraktiken im transmedialen Raum – Herausforderungen in der Übersetzung medienübergreifender Projekte - Rajchelt, Balbina (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Współczesny przemysł rozrywkowy szybko się rozwija i tworzy coraz większy korpus mediów, aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu ze strony konsumentów, czytelników, widzów i graczy. W naszym nowoczesnym, cyfrowym i globalnym społeczeństwie szczególnie ważne jest, aby scenarzyści, reżyserzy i projektanci gier wideo udostępniali swoje dzieła jak największej liczbie odbiorców. Oczywiście jest to możliwe tylko wtedy, gdy dzieła te można przetłumaczyć na inne języki, aby zaprezentować je nowym grupom językowym i kulturowym. Jednak tłumaczenie dzieł multimedialnych, takich jak filmy, gry wideo, spektakle teatralne itp., niesie ze sobą wiele nowych wyzwań, między innymi dlatego, że większość z tych projektów nie funkcjonuje już jako samodzielne dzieła, ale raczej należy do większych franczyz multimedialnych. Tłumacz, który ma do czynienia z takim dziełem, musi nie tylko zwracać uwagę na czysto językowy i kulturowy kontekst tekstu; Należy również przestrzegać ograniczeń technicznych danego medium oraz wszelkich wymogów prawnych. Co więcej, nowy tekst musi pasować do tekstów już ustalonych w serii, więc swoboda wyboru słów i stylu przez tłumacza jest często poważnie ograniczona. Kolejnym wyzwaniem jest sposób pracy wielu tłumaczeń tekstów transmedialnych, gdzie (szczególnie w przypadku tekstów z gier wideo) tłumacz nie otrzymuje całego tekstu, a jedynie pojedyncze fragmenty tekstu, akapity, frazy, lub nawet pojedyncze słowa, bez dostępu do kontekstu.