Hipertekst jako rzeczywistość. Komunikacja i język w polskich i niemieckich mikronacjach – zarys pracy doktorskiej - Bierzyński, Zbigniew (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Niniejszy artykuł prezentuje koncepcję pracy doktorskiej, której przedmiotem są polsko- i niemieckojęzyczne mikronacje – wirtualne państwa symulujące społeczeństwo i politykę w Internecie. Fenomen mikronacji pozostawał dotychczas w sferze zainteresowań socjologii, antropologii i nauk o komunikacji, choć stwarza również ciekawe możliwości dla badań tekstologicznych i lingwistycznych. Główna teza stawiana w proponowanej pracy brzmi, że hipertekst stanowi rzeczywistość mikronacji, ponieważ jednoczy w sobie zarówno znak, jak i jego materię w przeciwieństwie do świata realnego. Ponadto autor proponuje bliższe przyjrzenie się komunikacji, strukturze i multimodalnym środkom budującym wirtualną społeczność z perspektywy porównawczej, stawiając pytanie o typologię polskich i niemieckich mikronacji oraz ich komponenty kulturowe. Dodatkowo artykuł zwraca uwagę na powstającą w niemieckiej lingwistyce tekstu nową subdyscyplinę – lingwistykę obrazu (niem. Bildlinguistik) oraz nikłe zainteresowanie polskich tekstologów fenomenem hipertekstu, multimodalności i relacji między obrazem, a tekstem.