Życie po życiu. Reprezentacje Żydów (Ocalałych i kolejnych pokoleń) we współczesnym kinie niemieckim i austriackim - Wesołowska, Olga (Uwolnij umysł: Rozważania na temat języka, literatury i kultury, 2022)
Tematem proponowanej rozprawy doktorskiej są filmowe wizerunki Żydów (Ocalonych oraz kolejnych pokoleń) we współczesnym kinie austriackim i niemieckim. Podstawowe pytanie badawcze dotyczy tego, czy i jak polityka historyczna tych państw wpływa na filmowe reprezentacje Żydów. Zarówno Niemcy, jak i Austria ponoszą winę za wydarzenia II wojny światowej, lecz kraje te zupełnie inaczej rozliczały się ze swoją przeszłością. Pozwoli to sprawdzić, na ile różna retoryka debaty o nazizmie i Zagładzie kształtuje filmowe reprezentacje Żydów – Ocalałych z Holocaustu i ich potomków. Należy też uwzględnić sytuację mniejszości żydowskiej w tych krajach współcześnie. Czy obecność Żydów w przestrzeni publicznej i życiu społecznym wpływa na ich reprezentacje w kinie? Przykłady z kinematografii Austrii i Niemiec stanowią ciekawy materiał badawczy do analizy komparatystycznej. Ważne więc będzie podkreślenie ewentualnych różnic i podobieństw między tymi kinematografiami, co pozwoli uchwycić pewne schematy w portretowaniu Żydów, wskazanie ich narodowych inwariantów. Podstawy metodologiczne pracy będą wspierać się więc m.in. na teoriach z zakresu studiów nad pamięcią. Ponadto zwrócę uwagę na to, czy wybrane do analizy filmy powielają antysemickie stereotypy czy też podchodzą do nich w sposób kreatywny, subwersywny. Istotna dla tematu pracy jest też refleksja nad tym, czy pokolenie Ocalonych i ich potomkowie pokazywani są w taki sam sposób. Czy ich filmowe wizerunki są konstruowane w odniesieniu do tych samych czy może różnych stereotypów np. Żyda jako Obcego i Żyda jako Ofiary?