Żywioł sztuki - Cichoń, Krzysztof; Kuczyńska, Agnieszka (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
Artykuł zestawia odczucie niekontrolowanej racjonalnie żywiołowości sztuki z pojęciem: szkicu, jako metody reakcji. Metody spontanicznego (odruchowego, nie- świadomego, instynktownego?) działania wobec tego co niezrozumiałe, nieczytelne, a równocześnie traktowane jako potencjalnie istotne egzystencjalnie. To bardzo często obszar błyskawicznych skojarzeń. Skojarzeń skupionych na szybkiej reakcji, a nie na długiej, racjonalnej analizie. W tym kontekście jednym z zasadniczych problemów dzisiejszych „nauk o sztuce” jest administracyjny zakaz szkicowego traktowania rzeczy tak (egzystencjalnie) dla nauki istotnych jak punkty za publikacje.