Łodzianka na Podlasiu. Pejzaż i martwa natura Agnieszki Żmudy - Sienkiewicz, Jan Wiktor (Ars inspiratio: Studia dedykowane Profesor Eleonorze Jedlińskiej, 2024)
Agnieszka Żmuda, artystka malarka pochodząca z Łodzi – tworząca od ponad dwudziestu lat w Białymstoku, pod koniec 2023 roku pokazała po raz pierwszy swoje prace malarskie na indywidualnej wystawie w Muzeum Alfonsa Karnego w Białymstoku. Tekst jest pierwszą próbą spojrzenia na dotychczasowy dorobek twórczy artystki, która akademickie wykształcenie malarskie zdobyła w Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, a uwieńczyła je dyplomem magistra sztuki uzyskanym z wyróżnieniem w 2001 roku. Tworząc w technikach tempery i oleju, sięga przede wszystkim po tematykę krajobrazów oraz martwej natury. W jej zróżnicowanym, pełnym eksperymentów malarstwie odnajdujemy wiele wektorów i ukierunkowań, odwołujących się szczególnie do tradycji polskiego koloryzmu narodzonego jeszcze w latach 30. XX wieku – a rozwijanego i obecnego w powojennym akademickim nauczaniu w środowisku krakowskim i warszawskim. Doświadczenia warsztatowe z okresu studiów, zdobyte przez Żmudę w warszawskiej ASP pod okiem Danuty Makowskiej (uczennicy kapistowskich mistrzów), nie pozostały bez znaczenia w poszukiwaniach własnej drogi artystycznej. Kolor i kompozycja są główną osią poszukiwań w tym zróżnicowanym i pełnym eksperymentów malarstwie, które ciągle ewoluuje od kompozycji realistycznych do coraz bardziej abstrakcyjnych i ekspresjonistycznych, ukazując świadomy rozwój i świeżość wyrazu.