Wybór opinii źródłowych o kontaktach między krzyżowcami i Bizancjum w trakcie I i II krucjaty - Bartosiewicz, Rafał (Vade Nobiscum, tom XXIV/2024: Studia nad Bliskim Wschodem, 2024)
Krucjaty stanowią ciągle żywo dyskutowany temat w przestrzeni badawczej. W opinii publicznej dominuje przekonanie, które ma pewne odzwierciedlenie w literaturze naukowej, że to na barbarzyńskich krzyżowców spada całkowita odpowiedzialność za zepsucie relacji między Zachodem a Bizancjum, co doprowadziło do upadku Konstantynopola w 1204 r. Celem tego artykułu jest zweryfikowanie tego typu dotychczasowych przekonań i podjęcie refleksji nad aspektem politycznym, kulturowym, religijnym, mentalnym i militarnym relacji Bizancjum z członkami I i II krucjaty. Analiza tych kwestii pozwala zarówno na dokonanie rachunku zysków i strat obustronnych kontaktów, jak i na odszukanie strukturalnych problemów, jakie utrudniały wzajemne porozumienie.