DIY. Przepis na lekcję języka polskiego jako obcego z elementami arteterapii (na przykładzie dziennika wdzięczności) - Kownacka, Patrycja (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Niniejszy artykuł poświęcony jest wykorzystaniu wybranych metod i technik arteterapeutycznych na lekcjach języka polskiego jako obcego. Składa się z części teoretycznej i praktycznej. Najpierw zaprezentowano funkcje arteterapii w edukacji. W części teoretyczno-praktycznej scharakteryzowano wybrane metody arteterapii, a także wskazano przykłady ich zastosowania w glottodydaktyce polonistycznej. Następnie zaprezentowano koncepcję warsztatów pilotażowych poświęconych zastosowaniu dziennika wdzięczności wykonanego techniką scrapbookingu na lekcji języka polskiego jako obcego. Zwieńczeniem artykułu jest ukazanie komentarzy zwrotnych uczestników projektu, którzy podkreślili wpływ pozytywnych emocji towarzyszących pracy twórczej na wzrost efektywności procesu dydaktycznego (nauki języka polskiego). Przedstawione propozycje dydaktyczne i badania wpisują się w nurt badań nad dobrostanem cudzoziemców uczących się polszczyzny.