Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny – istota zagadnień - Kaźmierczak, Paulina; Marszał, Martyna; Dobrowolska, Agnieszka (Aktywizacja – innowacja – akulturacja. (Glotto)dydaktyka a kryzys migracyjny, 2024)
Artykuł został podzielony na dwie części. W pierwszej z nich omówione zostało zagadnienie migracji i istotne dla niej uwarunkowania społeczne. Objaśniono kluczowe w kontekście tego zjawiska pojęcia – aktywizację, innowację, akulturację i zwrócono uwagę na istotę komunikacji międzykulturowej. Druga część traktuje o artykułach zawartych w tomie pokonferencyjnym – każdy z nich został krótko opisany.