Bereszith Harry’ego Dudy na tle polskiej tradycji przekładowej Księgi Rodzaju - Nowak, Małgorzata (Filologia jako porządkowanie chaosu: Studia nad językiem i tekstem. Ad honorem Professoris Marci Cybulski, 2018)
W artykule omawia się poetycką parafrazę księgi Genesis: Bereszith, czyli Księga Rodzaju (Genesis) wierszem przez Harry’ego Dudę (Lublin 2017). Duda, zgodnie z wypracowaną przy innych biblijnych księgach koncepcją translatoryczną, sięga w Bereszith po rymowany wiersz — formą podawczą poematu jest kwartyna z przemiennym układem rymów (abab) i regularnym trzynastozgłoskowym metrum. Język poetyckiej Księgi Rodzaju Harry’ego Dudy jest staranny, w sensie globalnym książkowy — formy stylistycznie dyskusyjne (potocyzmy, gwaryzmy, leksyka rzadka i specjalistyczna) pojawiają się na ogół w klauzulach rymowych, co stanowi wyjaśnienie ich obecności i każe traktować jako wymuszone przez rymowy bodziec. Mimo iż poeta deklarował użycie w poemacie „w miarę uwspółcześnionego języka”, w jego dziele obecne są leksykalne i gramatyczne formy dawne, które tekst księgi patynują i uwznioślają.