Zasada zdolności płatniczej w podatku dochodowym od osób fizycznych – teoria a praktyka - Mariański, Adam; Strzelec, Dariusz; Wilk, Michał (Współczesne wyzwania prawa podatkowego: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Włodzimierzowi Nykielowi. Tom I, 2024)
Celem opracowania jest przeprowadzenie badania zasadności stosowania zasady zdolności płatniczej jako kryterium oceny realizacji zasady sprawiedliwości podatkowej. Równość i sprawiedliwość mogą być różnie rozumiane. Powszechnie przyjmuje się, że zasada zdolności płatniczej rozwiązuje większość dylematów sprawiedliwego opodatkowania. W opracowaniu podjęta została próba wstępnej oceny stosowania tej zasady w praktyce legislacyjnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych jako wyznacznika sprawiedliwego opodatkowania.