Bliscy czy odlegli? – współczesna recepcja, konstrukcja i dekonstrukcja idei freak show - Skręt, Katarzyna (Nie tylko klaun i tygrys. Szkice o sztuce cyrkowej, 2019)
Autorka zwraca uwagę na recepcję osobliwego ciała wystawionego na pokaz: ciała żywego (biorącego udział w pokazach) oraz ciała martwego (udostępnianego widzom po śmierci). Taka optyka determinuje podjęcie tematyki transgresji i związanego z nią dualizum sacrum/profanum (w rozumieniu Georgesa Bataille’a). Autorka odnajduje interesującą, w jej opinii, recepcję idei freak show we współczesnej kulturze: dramacie (Miss Julia Pastrana Joanny Gerigk), filmie (Freaks Toma Browninga, 1932 i serialu American Horror Story: Freak Show, 2014) oraz w chirurgii plastycznej (modyfikacje ciała upodabniające ludzi do „dziwolągów”). Dzięki analizie powyższych zagadnień zwraca uwagę na różnice i podobieństwa między „zwykłymi” ludźmi a ludzkimi osobliwościami.