Program aktywizacji zawodowej osób z dysfunkcjami ruchu. Studium przypadku projektu „Sprawny pracownik” - Mamak-Zdanecka, Marzena (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Rośnie znaczenie dobrych praktyk na rzecz polepszenia zdrowia psychicznego i fizycznego pracowników. Osoby o naruszonej sprawności organizmu są narażone nie tylko na obniżenie efektywności w pracy, ale też na gorsze samopoczucie. Podstaw do rozważań w artykule dostarczyła dokumentacja projektu „Sprawny pracownik – działania na rzecz osób z dysfunkcjami narządu ruchu utrudniającymi wykonywanie pracy zawodowej”, współfinasowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, którego beneficjentem jest Małopolski Szpital Ortopedyczno-Rehabilitacyjny im. prof. Bogusława Frańczuka w Krakowie. W artykule przedstawiono studium przypadku działań profilaktyczno-zdrowotnych i edukacyjnych, które mogą mieć wpływ na rozwój programów i rozwiązań w zakresie polityki personalnej przedsiębiorstw w prewencji schorzeń układu mięśniowo-szkieletowego. Celem badawczym była próba oceny korelacji pomiędzy kompleksowością programu a efektami zdrowotnymi rehabilitacji. W artykule znajdzie się również odwołanie do badania społeczności „Niebieskich stref ”.