W poszukiwaniu (nie)nowych instrumentów wsparcia zatrudniania osób głuchoniewidomych - Kasprzak, Tomasz (Niepełnosprawność i praca: Wymiary, konteksty, perspektywy, 2024)
Sytuacja zawodowa osób z jednoczesną niepełnosprawnością słuchu i wzroku jest tematem niechętnie podejmowanym w literaturze przedmiotu. Wykluczenie zawodowe dotyka osoby głuchoniewidome bez względu na wiek, status majątkowy, poziom wykształcenia czy miejsce zamieszkania. Promowanie zatrudnienia osób głuchoniewidomych na otwartym rynku pracy łączy się z polityką normalizacji, integracji oraz traktowaniem praw osób z jednoczesną niepełnosprawnością słuchu i wzroku. W artykule wskazano wprowadzenie zmian w modelu wspierania osób głuchoniewidomych na rynku pracy. Szczególną uwagę zwrócono na bariery zatrudnieniowe tych osób oraz ich mocne i słabe strony jako pracowników.