Nowomowa – stare narzędzie do nowych celów. Jak skutecznie używać nowomowy do deprecjacji „wroga”? - Gwara, Ewelina Ewa (Emocje i polityka. Sceny z życia polskiego parlamentu, 2016)
Celem artykułu jest zbadanie, czy język współczesnych polityków zawiera w sobie elementy nowomowy, a także jaką rolę w nowomowie odgrywają emocje. Punktem wyjścia przeprowadzonej analizy jest typologia cech współczesnej nowomowy stworzona przez M. Głowińskiego, wyodrębniająca takie elementy, jak: dychotomiczne widzenie świata, ideę wroga, spiskową wizję świata. Na podstawie typologii M. Głowińskiego, w artykule dokonano analizy werbalnych, jak i niewerbalnych zachowań trzech polityków: Jarosława Kaczyńskiego, Janusza Palikota oraz nieżyjącego już założyciela partii politycznej Samoobrona, Andrzeja Leppera.