Kształtowanie kompetencji przyszłości na lekcjach języka polskiego w szkole podstawowej - Miłko, Marcin (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
Kompetencje kluczowe i przyszłości stanowią bardzo ważną część procesu edukacyjnego, a obowiązek ich uczenia jest wpisany w preambułę do Podstawy programowej kształcenia ogólnego. W artykule została przedstawiona refleksja nad rolą edukacji polonistycznej oraz kompetencji przyszłości i kluczowych w szkole podstawowej. Na podstawie pracy Jérémy’ego Lamriego oraz innych badaczy został przedstawiony wykaz umiejętności przydatnych na rynku pracy. Pokazano również, jak z pomocą polonistycznych projektów edukacyjnych można kształcić kompetencje przyszłości.