Różnorodne sposoby na weryfikację wiedzy – rozwiązania praktyczne - Kujawa-Weinke, Dorota (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
Ocenianie jest nieodłącznym składnikiem uczenia. Jeżeli zostanie oderwane od bezrefleksyjnego wstawienia stopnia do dziennika na rzecz oceniania, które jest informacją dla ucznia na temat tego, co wie i potrafi, to będzie ono także wskazówką dla nauczyciela w planowaniu i realizacji procesu dydaktycznego. Niniejszy artykuł prezentuje strategie pozyskiwania informacji od uczniów na temat ich uczenia się przy zastosowaniu różnych aplikacji oraz wiele technik monitorowania lekcji.