Pokolenie jutra w dzisiejszej polskiej szkole: charakterystyka, priorytety i wyzwania nie tylko w klasie językowej - Zalisz, Katarzyna (Szkoła jutra? Tradycja i (r)ewolucje w edukacji, 2023)
Artykuł ma na celu przybliżenie charakterystyki Pokolenia Alfa (Post-Gen-Z), dzieci urodzonych po 2010 roku, uczniów dzisiejszych polskich szkół. Autorka podjęła próbę odpowiedzi na kilka pytań związanych z pracą z Pokoleniem Alfa – czego potrzebują, jak się uczą, jakiej pragną szkoły, a jakich nauczycieli? W artykule poruszone zostaną takie zagadnienia jak: wykorzystanie technologii informacyjno-komunikacyjnych (TIK) w nauczaniu języków obcych, innowacyjne metody pracy z uczniem oraz kompetencje kluczowe i umiejętności XXI wieku.