Więzienne macierzyństwo kobiet z problemem alkoholowym - Matysiak‑Błaszczyk, Agata; Jankowiak, Barbara (Rodzina w systemie wsparcia i pomocy osobom z problemem alkoholowym, 2020)
Macierzyństwo kobiet pozbawionych wolności jest ważnym problemem społecznym, gdyż dotyczy nie tylko samej osadzonej, ale także jej dzieci i całej rodziny oraz sposobu funkcjonowania w zakładzie karnym. Problem ten jest szczególnie trudny, gdyż dotyczy nie tylko osadzonych będących matkami, ale równocześnie matkami uzależnionymi od alkoholu. W tej sytuacji rośnie ilość czynników obciążających rozwój dziecka oraz wyzwań stawianych przed placówką resocjalizacyjną. Sposób oddziaływania pomocowego w więzieniu powinien uwzględniać zarówno dobro matki, jak i dziecka. Wyniki prowadzonych badań wskazują, że u kobiet inaczej niż u mężczyzn przebiega proces kontaktu ze środkami psychoaktywnymi oraz że istnieją różnice międzypłciowe w konsekwencjach używania i nadużywania środków psychoaktywnych. Problemy związane z używaniem alkoholu są powszechne wśród kobiet pozbawionych wolności, a uzależnionych skazanych matek przybywa w populacji przestępczych kobiet i dziewcząt. Podstawowymi celami oddziaływań pracowników Domów Matki i Dziecka jest kształtowanie u osadzonych kobiet pozostających w tym czasie w sytuacji aktywnego macierzyństwa umiejętności społecznych roli matki zarówno w czasie, gdy przebywają one wraz z potomstwem w warunkach izolacyjnych, jak i gdy opuszczą zakład karny. Istotne jest także zapewnienie ich dzieciom bezpieczeństwa i warunków umożliwiających prawidłowy rozwój psychospołeczny i fizyczny przy uwzględnieniu ograniczeń związanych ze specyfiką przebywania w placówce zamkniętej.