Wykorzystanie haseł reklamowych w obszarze marketingu komunalnego – wybrane aspekty - Czopek, Miłosz; Kijowska, Olena (Kreatywność językowa w marketingu, 2022)
Marketing komunalny odgrywa centralne znaczenie w pozycjonowaniu samorządów m.in. na rynku inwestycyjnym, turystycznym czy kulturalnym. W opracowaniu autorzy ukazują determinanty marketingu komunalnego, wskazują czynniki, które wpłynęły w znaczący sposób na jego rozwój  oraz wymieniają adresatów wewnętrznych i zewnętrznych działań marketingu komunalnego. Opracowanie prezentuje również wyniki badań dotyczących rangi miejskich sloganów reklamowych w odczuciu społecznym, najlepszych kanałów komunikacyjnych, służących ich propagowaniu oraz cech, którymi powinny się charakteryzować. W artykule prezentowane są także wyniki analizy trzech sloganów reklamujących miejscowości zlokalizowane na terenie województwa dolnośląskiego.