Arteterapia jako działanie wspomagające proces otwierania się na Innego - Majewska-Owczarek, Anna (Granice tolerancji w sztuce i w wychowaniu, 2020)
Celem artykułu jest spojrzenie na działania arteterapeutycze z nowej perspektywy i przedstawienie ich jako obszaru, w którym oprócz zmiany posiadanego obrazu rzeczywistości oraz kształtowania nowego sposobu rozumienia samego siebie, dochodzi także do kształtowania postawy otwartości na Innego. Inność w artykule rozpatrywana jest w kategorii różnicy, która pojawia się pomiędzy osobami w bezpośredniej relacji. Każda relacja wiąże się z wystąpieniem różnych napięć, zderzeniem różnych punktów widzenia, niekiedy z przekraczaniem własnych granic, dlatego też zasadne jest szukanie rozwiązań mogących wspomagać budowanie porozumienia między ludźmi. W artykule przedstawiono przykłady warsztatów twórczych o różnorodnej tematyce. Na podstawie ich analizy oraz doświadczenia arteterapeutycznego badacza w artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytania, czy arteterapia sprzyja kształtowaniu nowego spojrzenia i otwartości na Innego oraz czy da się określić moment podczas działań arteterapeutycznych, w którym dochodzi do tej otwartości. Sformułowano także problemy do dalszej eksploracji.