Osobistości polskiego świata muzyki i teatru przełomu XIX i XX wieku w karykaturze Elego Kochańskiego - Fink, Kinga (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Eli Kochański (1885–1940), muzyk współcześnie zapomniany, należał do znanych postaci międzywojennej Warszawy. Był znakomitym wiolonczelistą, koncertmistrzem Orkiestry Filharmonii Warszawskiej i profesorem Państwowego Konserwatorium Muzycznego w Warszawie. Zasłynął też jako autor serii karykatur przedstawiających osobistości ówczesnego świata muzyki i z kręgu warszawskiego środowiska muzycznego. Jego rysunki były publikowane na łamach czasopism muzycznych („Wiadomości Muzyczne”, „Muzyka”) i kulturalno-społecznych („Tygodnik Ilustrowany”) oraz gazet codziennych („Kurier Warszawski”, „Dziennik Poznański”) w latach 1925–1936 i wywoływały żywy rezonans wśród mieszkańców stolicy.W niniejszym artykule zostaną omówione wybrane karykatury autorstwa Kochańskiego publikowane w międzywojennych czasopismach oraz pochodzące z kolekcji bibliotek: Narodowej i Jagiellońskiej. Wśród nich są m.in. humorystyczne portrety Bronisława Hubermana, Pawła Kochańskiego, Ignacego Jana Paderewskiego, Mieczysława Frenkla. Źródła ikonograficzne zostały poddane analizie, skupiającej się przede wszystkim na rozszyfrowaniu intencji autora i aluzji do aktualnych wydarzeń z życia artystycznego Warszawy pierwszego trzydziestolecia XX w.