Emancypantka na łamach „Kolców” – warszawskiego pisma satyryczno-humorystycznego w latach 1871–1914 - Staniszewska, Aleksandra (Śmiech, humor, satyra, 2024)
XIX-wieczny świat obserwowany przez pryzmat czasopism satyryczno-humorystycznych był pełen niedoskonałości i hipokryzji. To właśnie na łamach tego rodzaju gazet piętnowano ówczesne niedorzeczności sfery obyczajowej i kulturowej. Krytykowano zastany porządek, jednocześnie wskazując obszary wymagające zmian. Choć na przełomie XIX i XX stulecia prasa satyryczno-humorystyczna nie była zbyt ceniona przez elitę intelektualną i artystyczną, to nie można odmówić jej twórcom spostrzegawczości, przenikliwego spojrzenia na świat i lekkości w przekazywaniu informacji o zaobserwowanych zjawiskach. Z tych też powodów warto pochylić się nad prasą satyryczno-humorystyczną jako bardzo wartościowym źródle do badań nad historią społeczeństw i kultury, gdyż to właśnie ona pełniła funkcje: agitatorską, moralno-dydaktyczną i równocześnie rozrywkową.Celem artykułu jest zaprezentowanie wizerunku kobiet walczących o równouprawnienie w świetle tygodnika „Kolce”. Czasopismo to, obok „Muchy”, mogło pochwalić się największym gronem czytelników, co za tym idzie znaczącym oddziaływaniem na opinię publiczną. Na łamach „Kolców” często odnoszono się do szeroko omawianej na przełomie wieków kwestii kobiecej. Choć twórcy zdawali sobie sprawę z konieczności zmian i ponownego przedyskutowania położenia kobiety w rodzinie i społeczeństwie, to, zgodnie z formą czasopisma, kładli nacisk na zaprezentowanie nieudolności emancypantek. W artykule autorka podejmie próbę odpowiedzi na pytanie – jakie cechy wyglądu i charakteru przypisywano emancypantkom na łamach tytułowego warszawskiego pisma satyryczno- -humorystycznego? Na zakończenie zastanowię się czy wyśmiewanie feministek i ich działalności mogło przynosić pozytywne skutki.