Humor i satyra w prasie Polonii amerykańskiej (do 1918 roku). Przegląd problematyki - Kiper, Daniel (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Artykuł stanowi przekrojową charakterystykę prasy satyrycznej i humorystycznej Polonii amerykańskiej w latach 1886–1918. Na wybranych przykładach pokazano, w jaki sposób czasopisma satyryczne Polonii amerykańskiej starały się zaspokajać potrzeby masowego odbiorcy i oddziaływać na niego ideologicznie. Wydawcy polonijni zmuszeni byli dostosowywać wydawane przez siebie pisma humorystyczne do swojej wizji świata i oczekiwań odbiorców. Nie konkurowali z pismami amerykańskimi, ale starali się znaleźć odrębną niszę w ówczesnym makrokosmosie medialnym i rozwijać ją niezależnie od głównego nurtu. Aby zachować potoczny styl w przekazie medialnym, starano się równoważyć konwencje językowe, formy dziennikarskie i materiał ilustracyjny tak, aby były zrozumiałe nie tylko dla pierwszego pokolenia emigrantów, ale przede wszystkim dla przedstawicieli Polonii urodzonych w Nowym Świecie, którzy uczyli się amerykańskiego humoru.