Satyryczny obraz polityki mocarstw europejskich w obliczu kryzysu bułgarskiego (1885–1886) w krakowskim „Diable” - Chrobak, Waldemar (Śmiech, humor, satyra, 2024)
Kryzys bułgarski (1885–1886) uwidocznił wzrost partykularnych interesów mocarstw europejskich i stanowił naruszenie postanowień kongresu berlińskiego (1878) w kwestii układu sił w rejonie Bałkanów. Wieloznaczna postawa mocarstw wobec dynamicznych wydarzeń mających miejsce od rewolucji w Rumelii Wschodniej w kwietniu 1885 r. do krótkiej wojny serbsko–bułgarskiej (listopad 1885) i zawarcia pokoju tophaneńskiego (kwiecień 1886) była szeroko komentowana w prasie polskiej tego okresu. Tematykę tę podjął również „Diabeł”, ilustrowane pismo satyryczne ukazujące się od 1869 r. w Krakowie. Pojawiały się w nim teksty i ilustracje szydzące z cynicznej polityki europejskich mocarstw wobec narodów Półwyspu Bałkańskiego.