Wnioski i refleksje wynikające z ewaluacji II Łódzkiego Panelu Obywatelskiego - Brzeziński, Kamil; Jurczak, Tomasz; Rzeńca, Agnieszka; Agnieszka Gralak (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
W ostatnich latach w Łodzi zrealizowano dwa, powiązane tematycznie, panele obywatelskie, które dotyczyły mitygacji i adaptacji miasta do zmiany klimatu, a w konsekwencji poprawy jakości życia mieszkańców. Pierwszy z nich dotyczył zieleni w mieście, drugi koncentrował się na poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „W jaki sposób zredukować szkodliwą emisję gazów cieplarnianych na terenie Łodzi o 55% do 2030 roku?”. W niniejszym rozdziale przedstawiono i omówiono najważniejsze wyniki ankiety ewaluacyjnej przeprowadzonej z uczestnikami II ŁPO. Rozdział może dostarczyć praktycznej wiedzy i wzbogacić doświadczenia miast w prowadzeniu procesów partycypacji społecznej z wykorzystaniem panelu obywatelskiego jako instrumentu polityki miejskiej.