Miasta a efekt cieplarniany w świetle współczesnych ustaleń naukowych - Fortuniak, Krzysztof (Społeczny udział w tworzeniu miejskiej polityki klimatycznej: Przykład Łodzi, 2024)
Miasta, odpowiedzialne za ponad 70% globalnej emisji gazów cieplarnianych (GHG), są jednocześnie obszarami o dużym potencjale mitygacyjnym. Poszukiwanie konkretnych rozwiązań umożliwiających znaczącą redukcję emisji GHG terenów zurbanizowanych ma zatem kluczowe znaczenie w globalnej polityce proklimatycznej. Jednym z narzędzi służących temu celowi mogą być dyskusje w ramach panelu obywatelskiego. Wypracowane rozwiązania, aby były skuteczne, muszą być zgodne z aktualnym stanem wiedzy. Dlatego w artykule przytoczono podstawowe informacje na temat efektu cieplarnianego i roli poszczególnych gazów cieplarnianych, metod wyznaczania emisji z obszaru miasta oraz cech charakterystycznych klimatu terenów zurbanizowanych. Szczególną uwagę zwrócono na niebezpieczeństwa wynikające z mało wnikliwej interpretacji wyników uzyskanych przy pomocy różnych metod inwentaryzacji GHG. W zakresie klimatu miast podkreślono różnice między klasyczną miejską wyspą ciepła dotyczącą temperatury powietrza w mieście a miejską wyspą ciepła dotyczącą temperatury powierzchni otrzymanej z zobrazowań satelitarnych. Scharakteryzowano również wpływ miasta na pole opadów i pole wiatru. Na zakończenie omówione zostały miejskie strategie łagodzenia zmiany klimatu.