Działania Unii Europejskiej i Indii na rzecz rozwoju indyjskich miast: współpraca aktorów niepaństwowych oraz lokalnych - Pęczak, Maciej (Skazani na współpracę? Różne wymiary polityki Unii Europejskiej wobec państw azjatyckich, 2024)
Unia Europejska aktywnie uczestniczy w międzynarodowych inicjatywach na rzecz zrównoważonego rozwoju obszarów miejskich. Nie inaczej jest jeśli chodzi o współpracę z Indiami, które to zmagają się z wieloma problemami dotykającymi miast, takich jak ochrona środowiska, brak rozwiniętej infrastruktury, zarządzanie gospodarką miejską. Celem rozdziału jest przedstawienie unijno-indyjskiej współpracy na rzecz rozwoju miast w Indiach. Ukazuje on wpływ międzynarodowych porozumień na wypracowywaną przez lata unijną politykę wobec obszarów miejskich, wspólne inicjatywy UE i Indii, a także wybrane przykłady działań, które realnie przyczyniły się do rozwoju indyjskich miast. Dzięki temu możliwa jest odpowiedź na pytania dotyczące założeń unijnej polityki dotyczącej miast, unijno-indyjskiej współpracy na rzecz rozwoju obszarów miejskich i jej efektów.