Działania UE na rzecz ochrony praw kobiet na Filipinach - Czapla, Karolina (Skazani na współpracę? Różne wymiary polityki Unii Europejskiej wobec państw azjatyckich, 2024)
Filipiny poważnie podchodzą do globalnego problemu, jakim jest dyskryminacja kobiet oraz wyróżniają się na tle innych państw regionu Azji Południowo-Wschodniej swoim podejściem do ochrony praw kobiet oraz równouprawnienia. Wciąż jednak wiele Filipinek pada ofiarą przemocy domowej, handlu ludźmi czy dyskryminacji. W zwalczaniu tych problemów filipińskim władzom od lat pomaga Unia Europejska. Celem niniejszego rozdziału jest przedstawienie sytuacji kobiet na Filipinach oraz działań, jakich podejmuje się Unia Europejska na rzecz ochrony praw kobiet. Rozdział analizuje kontekst społeczno-prawny i rolę kobiet na Filipinach, strategii UE na rzecz ochrony praw kobiet, a także unijne projekty i inicjatywy prowadzone w tym zakresie na Filipinach. Dzięki temu możliwe jest odpowiedzenie na pytania dotyczące sytuacji filipińskich kobiet, działań UE na rzecz ich ochrony, czy przeszkód jakie stoją na drodze do osiągnięcia równouprawnienia na Filipinach.