Paradyplomacja Chiny-UE na rzecz walki ze zmianami klimatycznymi - Suszwalak, Oliwia; Filipińska, Aleksandra (Skazani na współpracę? Różne wymiary polityki Unii Europejskiej wobec państw azjatyckich, 2024)
Chiny to jedno z najbardziej zanieczyszczonych państw świata. Rząd chiński podejmuje wiele działań na rzecz poprawy stanu środowiska, jednak można w tym obszarze zauważyć również wzrost aktywności rządów lokalnych, które zaczynają podejmować współprace z miastami na całym świecie, w tym także w Europie. Celem rozdziału jest przedstawienie chińsko-unijnej współpracy miast w zakresie walk ze zmianami klimatycznymi. Ukazana zostanie charakterystyka paradyplomacji i jej znaczenia dla rozwoju niskoemisyjnych miast, współpraca UE i Chin na poziomie miast, a także wybrane przykłady podkreślające znaczenie roli unijnych i chińskich miast w walkach ze zmianami klimatycznymi. Dzięki temu możliwe będzie odpowiedzenie na pytania dotyczące roli paradyplomacji w ochronie środowiska, form współpracy jakie nawiązują miasta z UE i Chin, a także czy współpraca ta jest efektywna i jakie problemy napotyka.