Inicjatywa FLEGT w Indonezji: implementacja, osiągnięcia, wyzwania - Bednarska, Wiktoria; Gralewska, Daria (Skazani na współpracę? Różne wymiary polityki Unii Europejskiej wobec państw azjatyckich, 2024)
Indonezja w ostatnich latach stała się liderem Azji Południowo-Wschodniej w walce z emisją gazów cieplarnianych. Jednocześnie państwo to, bogate w zasoby naturalne, takie jak lasy tropikalne, wciąż zmaga się jednak z postępującą degradacją środowiska. Szczególnie istotnym problemem staje się nielegalna wycinka lasów oraz zrównoważone zarządzanie gospodarką leśną. Unia Europejska i Indonezja współpracują w tym zakresie poprzez program FLEGT. Celem rozdziału jest przedstawienie i odpowiedzenie na pytania, jak wygląda praktyczna implementacja FLEGT w Indonezji, jakie są pozytywne efekty współpracy, jakie udało się osiągnąć, a także jakie są wyzwania, z jakimi UE i rząd indonezyjski muszą się jeszcze zmierzyć. Przedstawiona zostanie charakterystyka programu FLEGT, historia jego wdrażania w Indonezji, a także najważniejsze kontrowersje i wyzwania.