Wymiar środowiskowy i klimatyczny polityki UE wobec Azji - Kamiński, Tomasz; Matiaszczyk, Natalia; Agnieszka Gralak (Skazani na współpracę? Różne wymiary polityki Unii Europejskiej wobec państw azjatyckich, 2024)
Azja jest jednym z regionów świata, który najbardziej odczuwa skutki zmian klimatu i degradacji środowiska naturalnego. Z kolei Unia Europejska jest najbardziej aktywnym na świecie aktorem promującym zagadnienia ochrony środowiska i walki ze zmianami klimatycznymi. Celem niniejszego rozdziału jest dokonanie przeglądu unijnej polityki środowiskowej wobec państw azjatyckich. Przedstawiona zostanie unijna strategia wobec Indo-Pacyfiku, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień ochrony środowiska, najważniejsze instrumenty wpływu stosowane przez UE, a także główne problemy z jakimi mierzy się UE w działaniach na rzecz środowiska i klimatu w Azji. Dzięki temu możliwe jest udzielenie odpowiedzi na pytanie jakimi narzędziami UE stara się realizować swoje traktatowe zobowiązanie zwalczania zmian klimatu, oraz wpływać na partnerów w Azji. Rozdział ten jest również wprowadzeniem do drugiej części książki, w której przedstawiono trzy przykłady unijno-azjatyckiej współpracy dotyczącej środowiska i klimatu.