Przygotowanie do późnej dorosłości w „nurcie edukacyjnego życia”. Millenialsi o planach uczenia się w starości - Konieczna-Woźniak, Renata (Starość w nurcie życia: Refleksje nad starością. Tom 2, 2019)
Artykuł koncentruje się na problemach przygotowania ludzi młodych do dorosłości (zwłaszcza późnej) oraz rosnącej przepaści międzygeneracyjnej między pokoleniami Baby boomers i X a pokoleniem millenialsów (inaczej Y). Szukanie płaszczyzny porozumienia, łączącej ludzi młodszych i starszych jest wyzwaniem dla środowiska andragogów i gerontologów. Przestrzenią współpracy może być uczenie się w ciągu całego życia, zgodnie z ideą LLL. W tekście zostały opisane i przeanalizowane plany uczenia się młodych ludzi w ich starości, szczególnie w obszarze edukacji nieformalnej. Milenialsi planują kontynuować dotychczasową edukację, rozwijać pasje i zainteresowania oraz zajmować się tym, na co wcześniej nie mieli czasu. Rozwój ich dorosłego życia ma następować za sprawą podróży, czytelnictwa, aktywności sportowo-rekreacyjnej i wielu innych zajęć. Uczenie się w ciągu całego życia, oprócz realizacji zróżnicowanych potrzeb edukacyjnych, to również uczenie się samej dorosłości na każdym jej etapie. Można uznać je za zadanie rozwojowe niezależne od wieku.