Studium przypadku jako metoda badania procesów zachodzących w komunikacji społecznej - Filanowski, Błażej (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
W rozdziale omówiono studium przypadku jako metodę stosowaną w badaniach nad złożonymi i procesualnymi zjawiskami z obszaru komunikacji społecznej. Autor wskazuje na różnorodność metodologiczną, która staje się wyzwaniem dla badacza wybierającego metodę.  Jedną z kluczowych decyzji, którą musi on podjąć to uwzględnienie istniejących koncepcji teoretycznych w projektowanym procesie badawczym. Problem ten analizowany jest w oparciu o cztery postawy badawcze wyróżnione przez Hansa-Gerda Riddera.