Dyskursywna analiza wizerunku realizowana na materiale empirycznym - Barańska-Szmitko, Anna; Agnieszka Gralak (Metody badania komunikacji i mediów. Perspektywa teoretyczna i analityczna, 2021)
W rozdziale została przedstawiona metoda dyskursywnej analizy wizerunku realizowanej na materiale empirycznym, będąca autorską metodą badania wizerunku, która łączy rozwiązania metod badań społecznych, komunikacyjnych i lingwistycznych. Określono cel metody, zakres przedmiotów badawczych i materiał, elementy procedury badawczej, narzędzia analityczne, możliwości i ograniczenia metody.