Krytyk w „epoce postartystycznej”. O koncepcji Jerzego Ludwińskiego na przykładzie działalności Galerii „Pod Moną Lisą” - Góźdź, Szymon (Śmierć krytyka: Kultura uczestnictwa a przemiany krytyki XX i XXI wieku, 2022)
Artykuł zawiera ogólną charakterystykę Galerii „Pod Moną Lisą” w odniesieniu do osoby i pionierskich założeń Jerzego Ludwińskiego. Przedstawiam w nim najważniejsze fakty dotyczące powstania, programu i funkcjonowania Galerii; a także reakcje oraz ogólne kalendarium działalności wystawowej. Zakładam, że o fakcie zaistnienie i sukcesie Galerii, oprócz tytanicznego wkładu Ludwińskiego, w dużej mierze zadecydowała specyfika ówczesnego Wrocławia. Staram się również określić wagę i znaczenie nowatorskiego wariantu krytyki artystycznej Ludwińskiego z powodzeniem wcielonego w życie za sprawą Galerii, zarówno w okresie jej działalności, jak i po jej zamknięciu.