Groundspotting w przestrzeni turystycznej Łodzi - Łuć, Bartłomiej (Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19, 2022)
W ciągu kilku ostatnich lat widoczny jest wzrost popularności turystyki sportowej. Wśród jej typów wyróżniana jest fanoturystyka, tzn. turystyka kibiców związana z odwiedzaniem atrakcji turystycznych łączonych ze sportem. Jedną z jej form jest groundspotting odnoszący się do zwiedzania stadionów poza czasem rozgrywania meczów i organizowania innych wydarzeń sportowych. Groundspotting funkcjonuje także w przestrzeni turystycznej Łodzi.W niniejszym artykule autor przeanalizował, jak groundspotting oddziałuje na turystykę sportową w Łodzi. Metody badawcze, jakimi się posłużył, to kwerenda literatury i materiałów źródłowych opracowanych przez pracowników obiektów sportowych i muzeów tematycznie związanych ze sportem. Ponadto autor przeprowadził również inwentaryzację terenową łódzkich obiektów, w których potencjalnie występuje zjawisko groundspottingu. Przeprowadzone badania wykazały, że groundspotting w przestrzeni turystycznej Łodzi funkcjonuje, jednak ma niewielkie znaczenie i perspektywy jego rozwoju nie są optymistyczne.