Świadomość zrównoważonego rozwoju wśród studentów Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach - Staszewska, Anna (Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19, 2022)
Obecnie zrównoważony rozwój jest jednym z najczęściej poruszanych zagadnień, które obejmuje różnorodne działania podejmowane w celu poprawy zmian klimatycznych. Przed każdym działaniem należy posiadać odpowiednią wiedzę i kwalifikacje, aby w miejscu pobytu nie doprowadzić do zmian krajobrazowych. Wobec powyższego przeprowadzono badania wśród studentów Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach na temat wiedzy oraz świadomości dotyczącej zrównoważonego rozwoju. Głównym celem badań było sprawdzenie wiedzy oraz realnych działań, jakie podejmują współcześnie studenci w ramach zrównoważonego rozwoju. Artykuł wskazuje na propozycje działań wskazanych przez badanych studentów w ramach zrównoważonego rozwoju, które mogą być podejmowane przez różne podmioty działające na rynku usług turystycznych.