Aktywność fizyczna wybranej grupy Polaków w czasie pandemii COVID-19 - Krzyżanowska, Krystyna (Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19, 2022)
Celem poznawczym badań empirycznych było ustalenie motywów uprawiania aktywności fizycznej, preferencji Polaków dotyczących rodzajów zajęć rekreacyjnych oraz częstotliwości ich podejmowania w czasie pandemii COVID-19. W badaniach zrealizowanych w 2021 r., którymi objęto 108 mieszkańców Polski, zastosowano metodę sondażu diagnostycznego z techniką ankiety według standaryzowanego kwestionariusza. Wśród najważniejszych powodów podejmowania aktywności fizycznej respondenci wskazali: lepsze samopoczucie i odreagowanie stresu, zdrowie i dobry wygląd, ładną sylwetkę oraz przyjemność. Podczas pandemii COVID-19, tj. w 2020 r., zmieniły się formy aktywności fizycznej ankietowanych w stosunku do tych, które wybierano przed pandemią. Znacznie wzrosła popularność ćwiczeń samodzielnie wykonywanych w domu, co prawdopodobnie wynikało z ograniczeń dostępu do siłowni i klubów fitness. W czasie pandemii zmalała liczba osób, które ćwiczyły średnio trzy godziny tygodniowo i więcej, a wzrosła liczba osób ćwiczących tylko godzinę w tygodniu lub mniej. Jest to bardzo niekorzystne zjawisko z punktu widzenia zdrowia fizycznego i psychicznego naszego społeczeństwa.