Koneczny i Giertych, czyli przyczynek do trwałości mitologii narodowej - Nikodem Jakubowski, Marek (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Artykuł ten nie tyle przedstawia zarys teorii cywilizacji (niewątpliwie ciekawej) Feliksa Konecznego, ile raczej próbuje ukazać niebezpieczeństwa wiążące się z próbą jej aktualizacji, ignorującej historyczny kontekst jej powstania. Próba ta, mająca na celu popularyzację myśli Konecznego na świecie, musiała okazać się przeciwskuteczna.