Powściągliwość myślenia - Gensler, Marek; Gralińska-Toborek, Agnieszka; Kazimierska-Jerzyk, Wioletta; Kędziora, Krzysztof; Miksa, Joanna (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
W artykule formułuję postulat „skromności” filozoficznego myślenia i przedstawiam jego rozumienie w pismach Jürgena Habermasa i Johna Rawlsa. Przedstawiam warunki, w jakich według nich znalazła się dziś filozofia („postmetafizycznego myślenia” i „rozumnego pluralizmu”), i jakie mają one dla niej konsekwencje. Ukazuję także główne różnice między tymi, skądinąd bliskimi sobie myślicielami.