Kłopoty z demokracją dziś - Szahaj, Andrzej (Practica et Speculativa: Studies Offered to Professor Andrzej M. Kaniowski, 2022)
Tekst jest poświęcony problemom dzisiejszej demokracji. Autor próbuje zidentyfikować kilka z nich. Za bardzo ważne uznaje te, które wiążą się z brakiem liberalnego komponentu w demokracji (fenomen tzw. nieliberalnej demokracji), lecz w szczególności koncentruje się na zagrożeniu dla demokracji spowodowanym przez dzisiejszy liberalizm (neoliberalizm), który plasuje ekonomiczny wymiar życia społecznego ponad wymiarem politycznym. Główna teza tekstu mówi, że ten proces depolityzacji decyzji ekonomicznych jest bardzo groźny, ponieważ czyni on demokrację nieważną albo wręcz zbędną dla życia obywateli. Wskazuje także, że tradycyjny związek demokracji i liberalizmu nie jest konieczny i może być związany z jedynie krótkim okresem w dziejach Zachodu.