Internet w służbie rodziców dzieci z niepełnosprawnością intelektualną - Całek, Grzegorz; Niedbalski, Jakub; Racław, Mariola; Żuchowska-Skiba, Dorota; Agnieszka Gralak (Wirtualizacja życia osób z niepełnosprawnością, 2021)
Pomimo zmian, jakie dokonały się na przełomie ostatnich lat, nadal wiele aktywności ze względu na liczne bariery występujące w przestrzeni społecznej pozostaje niedostępnych dla kategorii osób należących do grup wykluczonych i marginalizowanych. Nowe media, a wśród nich internet, dają realną szansę przynajmniej na częściowe zniwelowanie tych ograniczeń. W związku z tym w niniejszym artykule staram się przedstawić znaczenie oraz funkcje internetu, jakie przypisują mu rodzice osób z niepełnosprawnościami. Przeprowadzone badania miały charakter jakościowy, zaś analiza danych oparta została na procedurach metodologii teorii ugruntowanej.