Nowe narzędzia i technologie komunikacyjne dla osób niepełnosprawnych fizycznie, intelektualnie i społecznie oraz seniorów - Sahaj, Tomasz (Wirtualizacja życia osób z niepełnosprawnością, 2021)
W artykule zostały zaprezentowane i omówione wybrane narzędzia i technologie, programy i środowiska internetowe, umożliwiające zapośredniczoną oraz zdalną komunikację, nadzór i opiekę nad ludźmi w wieku senioralnym i nad osobami z niepełnosprawnościami fizycznymi, intelektualnymi oraz społecznymi. Niektóre z tych rozwiązań – jak teleopieka – nabrały szczególnego znaczenia w dobie pandemii COVID-19, który w 2020 r. dwukrotnie spowodował izolację społeczną i lockdown, wymuszając komunikację, edukację i pracę zdalną. Omawiane w tekście rozwiązania są różnej proweniencji: od animowanych przez pojedynczych aktorów społecznych, instytucje komercyjne lub pomocowe organizacje społeczne, aż po kompleksowe rozwiązania programów rządowych. Wszystkie łączy to, że wspierając osoby społecznie marginalizowane i niepełnosprawne, w szczególności z deficytami mowy, słuchu i wzroku, ułatwiają komunikację i integrację społeczną.