Особливості формування та реалізації стратегічних пріоритетів забезпечення безпеки та розвитку України та Республіки Польща - Novikova, Olga; Pankova, Oksana (Współczesne trendy bezpieczeństwa biznesu: Problemy i wyzwania gospodarek wschodnich, 2022)
Określone zostają specyficzne cechy kształtowania i modyfikacji modeli bezpieczeństwa narodowego Ukrainy i RP, ujawnia się treść ram prawnych określających strategie bezpieczeństwa i rozwoju tych państw. Uzasadniono celowość wypracowania nowej istoty i struktury dokumentów strategicznych, które zapewniają rozwój społeczny oraz gwarancje bezpieczeństwa człowieka, społeczeństwa i państwa. Określono aspiracje i priorytety polityki państw w zakresie ich integracji z Europejskim Środowiskiem Bezpieczeństwa i NATO.