Analiza i ocena zagospodarowania przestrzennego na przykładzie centrum Tuszyna - Figlus, Tomasz (Koncepcje zajęć terenowych na różnych etapach edukacji geograficznej: Relacje przyroda – człowiek, 2024)
Artykuł obejmuje koncepcję zajęć terenowych dla uczniów i studentów w zakresie analizy i oceny wybranych elementów zagospodarowania przestrzennego jednostki osadniczej na przykładzie Tuszyna. Uwzględniono badania dotyczące kartowania struktur funkcjonalno-przestrzennych, zmienności rozplanowania, stanu zachowania dziedzictwa kulturowego oraz analizę ładu przestrzennego małego miasta, które wykazuje wewnętrzne zróżnicowanie i boryka się z różnymi problemami planistycznymi, a jednocześnie dynamicznie zmienia swoje oblicze architektoniczno-urbanistyczne. Poszczególne zadania bazują na metodzie obserwacji terenowej i fotorelacji, inwentaryzacji urbanistycznej, metodzie waloryzacyjnej oraz ankietowej.