Polsko-chińska współpraca edukacyjna przed pandemią Covid-19: Studium przypadku Uniwersytetu Łódzkiego - Kowalski, Bartosz (Rethinking Asia in World Politics, 2023)
Artykuł dotyczy współpracy edukacyjnej Uniwersytetu Łódzkiego przed wybuchem pandemii Covid-19. Analizując interakcje edukacyjne i badawcze w szerszych ramach dwustronnych stosunków polsko-chińskich, zarówno z perspektywy historycznej, jak i współczesnej, autor dowodzi, że intensywność kontaktów między Uniwersytetem Łódzkim a chińskimi odpowiednikami była często uzależniona od wahań w stosunkach politycznych między między dwoma krajami i że pomimo początkowego entuzjazmu, współpraca zmierza obecnie na bardziej realistyczne tory.