Problematyczne zachowania uczniów szkoły podstawowej na zajęciach wychowania fizycznego - Ostrowska, Małgorzata (Wychowanie fizyczne, sport i olimpizm w perspektywie pedagogicznej, 2023)
Artykuł jest próbą rozpoznania i ustalenia związków i zależności pomiędzy kulturą organizacyjną szkoły podstawowej a postawami uczniów. Celem podjętego postępowania badawczego jest ukazanie problematycznych zachowań uczniów podczas zajęć wychowania fizycznego oraz analiza pedagogiczna niejednoznacznych sytuacji na tle braku racjonalnego podejścia do kwestii pożądanych modeli organizacyjnych procesu dydaktyczno-wychowawczego. Materiał empiryczny stanowiła grupa badawcza obejmująca 101 uczniów szkoły podstawowej tworzących cztery zespoły ćwiczebne. Autorka odnotowała wyniki otrzymane na podstawie retrospekcji pedagogicznej (metoda obserwacji bezpośredniej, metoda analizy dokumentów). Uwzględniono również refleksje (podejście jakościowe) zaangażowanych nauczycieli na temat problematycznych zachowań dzieci i młodzieży w zależności od warunków ćwiczebnych. Okres odnotowywania danych to wrzesień–listopad 2019 (łączone grupy z klas IV – 25 uczniów; łączone grupy z klas VI – 26 uczniów) oraz wrzesień – początek listopada 2022 (łączone grupy z klas IV – 24 uczniów, łączone grupy z klas VII – 26 uczniów). Przedsięwzięcie pedagogiczne służyło zebraniu informacji umożliwiających odpowiedź na postawione pytanie badawcze: Czy niewystarczające warunki przestrzenne sprzyjają problematycznym zachowaniom uczniów wybranej szkoły podstawowej? W odpowiedzi na sformułowane pytanie badawcze stwierdzono, że niewystarczające warunki przestrzenne sprzyjają problematycznym zachowaniom uczniów w różnej formie i o różnorodnym nasileniu.